Carina van Steenberger har sina rötter i den belgiska myllan. Nu är hon och Lena Ångnell Västtorpsbor sedan fem år tillbaka.

Vi träffas ute på gården Jonstorp där solen skiner på de röda byggnaderna framför mig. Ett stort tunneltält utgör boende för Carinas alla höns den här årstiden. Annars går hönsen på grönbete vilket gör att äggen blir extra goda med en ordentligt gul gula.

Carina är självlärd när det gäller ekologisk odling men har Rickard Perkins som förebild när det gäller permakultur. Under uppväxten levde hon med flera generationer i ett självhushåll där inga kemikalier var närvarande och där hon tog in sin kunskap om odling.

Carina arbetar med ett säljområde på cirka 6 mils omkrets vilket borgar för att de produkter som hon säljer är närodlade. Att prenumerera på sin grönsakspåse, som varierar under sommaren, har blivit mycket uppskattat av hennes kunder. Ägg kan man också prenumerera på.

Varje lördag sedan cirka en månad tillbaka mellan 13.00–14.00 står Carina och säljer sina varor på pendlarparkeringen mitt emot Hjälmargården här i Läppe.

-Det blir fler och fler som upptäcker mig så det kommer jag att fortsätta med säger Carina.

Mest uppmärksamhet i media har snigelodlingen fått, kanske Sveriges enda om man undantar små enheter. Att äta escargots med vitlökssmör är en upplevelse för en gourmet.

– Många vill komma och titta på sniglarna så i sommar kommer vi att ha snigelvandringar som folk kan boka in sig på, naturligtvis coronasäkrade.

Vi pratar mycket om en hållbar framtid där man inte tär på jorden. Att se gårdens möjligheter utifrån det kretslopp som den utgör. Om samverkan mellan företagare på orten och om mycket mer. Carina är full av idéer och planer inför framtiden och det ska bli spännande att följa deras resa i den sörmländska myllan.

Kontakt

Om du vill komma i kontakt med Carina och Ca-Le så finns här länkar till deras hemsida samt Facebook och Instagram konton.

Text:
Karina Veinhede