Möt våra företagare: Hasse Frölund – Fruktträdsbeskärare

Hasse Frölund har haft kärlek till naturen, skogen och träd sen barnsben. Men det var först 1991, då han skulle hyra en gammal gård i Morjanå som han började beskära träd. Det ingick nämligen i hyran att ta hand om cirka 150 äppelträd.

Hasse hade aldrig beskurit träd tidigare så det fick bli en kurs på gården där några av träden blev föremål för kursens deltagare. På den vägen är det och genom åren har många träd fått ta del av Hasses omvårdnad. I år firar han alltså 30 år som trädbeskärare.

Hasse är även skogsbruksutbildad. Jobbar till vardags 60 % på Karsudden utanför Katrineholm och hyr ut några lägenheter i Vingåker. Har tre barn, två döttrar och en son samt sambo. Det är genom sambon som hans anknytning till Läppe finns. Svärföräldrarna bodde i Läppe men dog tyvärr för cirka ett halvt år sedan och sambon med bror ärvde fastigheten. Den har renoverats och är nu i fullgott skick.

Träd kan beskäras året om

Träd kan man beskära året om även om många tror att JAS månaderna är bäst då mindre skott bildas. JAS står för juli, augusti och september. Många vill ha sina träd fixade på senvintern när man inte är så mycket i trädgården så just nu är det bråda tider. Att man valde att beskära träd på senvintern förr berodde nog på att då hade man tid, strax innan vårsådden trädde i kraft. Hasse röjer/gallrar också mindre skogsbestånd.

RUT-avdrag

Numera får man RUT-avdrag för gräsklippning, buskklippning och trädbeskärning mm. Tjänster som Hasse även tillhandahåller. RUT-avdraget har höjts för cirka en månad sedan.

Kontakt

Om vdu vill komma i kontakt med Hasse så når han lättast via telefon: 073-404 31 59

Text:
Karina Veinhede