Teaterföreställningen Sånger från Vingåker

Premiär: 15 juli i Läppe

Sommaren 2022 är teatergruppen Orkestern tillbaka i Sörmländska Läppe med en ny föreställning. Den här gången med en nyskriven pjäs som bygger på fragment och självupplevda berättelser från människor i Vingåkers kommun.

Under våren och försommaren 2022 har regissören Olle Mårtens intervjuat människor i kommunen. Intervjuerna har kretsat kring avgörande situationer i ens liv, saker, beslut och relationer som förändrat livet och kanske ändrat ens förutsättningar.

”En dokumentär djupdykning in i dina mest rörande, banala, sorgliga, roliga och livsavgörande situationer.”

”Sånger från Vingåker” görs av den fria teatergruppen Orkestern som producerat teater sedan 2008. Orkestern är ett kollektiv som består av ett antal fria scenkonstnärer som då och då samlas under namnet Orkestern. Sommaren 2017 tog Orkestern initiativet till projektet Kulturhuset Läppe: ett hus som rymde konstutställning, pensionat, jazzkvällar och före- ställningen ”Scener ur ett äktenskap”. Nu, sommaren 2022, sätter Orkestern upp den nyskrivna pjäsen ”Sånger från Vingåker”. Denna gång på en helt ny spelplats i ett gammalt bussgarage i Läppe.

Text och regi: Olle Mårtens
Scenografi och kostym: Moa Möller Musik: Martin Stenberg & Erik Stenberg Ljus: Althéa Famne
På scen: Joel Keskinen & Olle Mårtens
Produktion: Jean Baptiste Group

Spelas 15, 16, 22, 23, 24, 28, 29, 30, 31 juli 2022

För info se www.kulturhusetlappe.nu eller ring Olle Mårtens 070-995 58 28 eller Sacha Jean-Baptiste 073-778 17 49

Med stöd från Vingåkers kommun, Studiefrämjandet i Sörmland och Sörmlands Sparbank

Orkestern sommaren 2022 består bl.a av:

Olle Mårtens är regissör, dramaturg och manusförfattare. Olle är utbildad på Stockholms Universitet och SET. Olle har bl. a haft uppdrag på Stockholms Stadsteater och Uppsala S tadsteater. Sedan 2009 har han regisserat Orkesterns samtliga uppsättningar. Bl. a samhälls- satirerna Ålhålet på Teater Replica och Lämmelman på Stockholms Stadsteater. Sommaren 2017 gjorde han en platsspecifik och moderniserad version av Ingmar Bergmans Scener ur ett äktenskap i ett sekelskiftespensionat i Läppe i Sörmland.

Moa Möller är scenograf och kostymdesigner. De senaste åren har Moa haft uppdrag för Dramaten, Operan, Riksteatern, Örebro länsteater, Uppsala stadsteater, Moment: teater och Minna Krook Dans. Moa har också arbetat med utställningsformgivning för Liljevalchs konst- hall, Färgfabriken och Nordiska museet samt ansvarat för NKs julskyltning 2013. Gemensamt för alla projekt är Moas intresse för mötet mellan scen o salong, publik och skådespelare. Sedan 2009 har Moa varit en del av scenkonstkollektivet Orkestern.

Sacha Jean-Baptiste är koreograf och producent. Hon har skapat scenshower för flera av Sveriges största artister, bl a för Seinabo Sei och Zara Larsson. Sacha är sen ett par år tillbaka ansvarig nummerproducent och koreograf för Melodifestivalen och Idol. Hon har också skapat otaliga nummer för andra länders bidrag i Eurovision Song Contest sedan 2014.

Martin och Erik Stenberg är musiker och konstnärer. De har gjort musik till Orkesterns samt- liga föreställningar. De har jobbat som musiker på bl. a. Moment:teater i Stockholm och på Stockholms Stadsteater. Deras absurdistiska ljudbild berättar ofta i Orkesterns föreställningar om det sublima i historien och dess humoristiska undertext.