Vad ska vi äta ikväll?

Att kunna handla sin mat på hemmaplan är ingen självklarhet. Många svenskar behöver ta bilen långt eller i alla fall en bra bit, för att ta sig till affären. Men inte vi i Läppe. Vi har Automaten. Byalaget skickade ut ”en av sina skrivande styrelsemedlemmar”, Dag Calminder för att intervjua Maria Malmberg, ägare till Automaten i Läppe.

Vad är det som är unikt med Automaten?

Maria behöver inte fundera länge. Att det är en liten affär med ett stort sortiment. Ungefär som en lanthandel på mormors tid, tänker jag. Och öppettiderna förstås. Varje dag öppnar butiken 05.00 och stänger inte förrän klockan 23.00. Sju dagar i veckan. Det är få butiker på landsbygden som slår det.

Jag försöker också ta in varor från lokala producenter, bra kvalitetsvaror. Det vet jag att många av kunderna uppskattar. Att butiken är liten hindrar inte att jag tar in varor som följer säsongerna. Nu i december kommer det finnas julmat, julgodis och annat som vi vill ska finnas på bordet under juldagarna.

För dig som ännu inte provat att handla i Automaten, så är tanken att det allra mesta som behövs i köket, ska finnas i butiken. Och hittar du inte det du söker, kan du skriva upp det du vill att Maria tar in i sortimentet, på en lapp vid kassan. Och efter att jag har gått runt i den lilla butiken, är det inte svårt att hitta något att laga eller äta i kväll.

Byalaget kommer att följa Automaten i en artikelserie med kortare inslag, där Maria ger oss i Läppe inspiration, tips och nyheter.

Text & bild:
Dag Calminder